sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Lasten kirja

1-3-vuotiaiset lapset

1. "Hurjan paljon lunta", Lerryn Korda, Kiina 2010

 Lyhyt pitoisuus: Pikku Lenni ja hänen ystävät menevät leikkia pihalle, jossa on talvi ja paljon lunta.

Kirjä on helppo, hyvin ja helposti kuvitettu. Sopii vauvalle ja auttaa hänelle opiskella uutta sanoja, kunn katso kuvia. Tutustuu lasta luonnosta.

2. "Nauris", Konstantin Ushinsky, Sasha Kulakova, Alppitahti OM Oy, Helsinki, Suomi. Suomentanut: Sanni Koski.

Lyhyt pitoisuus: Ihmis- ja eläinhähmöt on ommeltu luonon pollavahankasta ja värjätty käsin akryyliväreillä. Ne asuvat kirkkaista ja värikkaistä paperinpaloista kootussa naailmassa.

Kirjailla on helppo, ymmärtävä taaperolle kieli ja hienot käsitehnyt kuvat. Se auttaa lapselle opiskella uutta sanoja ja varmasti tehdä itse hauskaa hahmoa.

3. "Om isi", Steve Smallman, Sean Julian; suomennos: Raija Rintamäki, kustannus: Mäkelä Oy, Karkkila 2012.

Lyhyt pitoisuus: Kaikki isät ovat erilaisia: taitavia, rohkeita, hassuja tai vain kerta kaikkiaan ihania. Mutta kukaan ei ole yhtä rakas, kuin oma isä.

Kirjassa ovat kaksi hahmot: isä-karhu ja pieni poika-karhu. Se kertoo, kuinka kiva viettää aikaa isän kanssa. On tosi helposti-kielinen ja hyvin kuvitettu kirja oikeasti sopii taaperolle.

3-5-vuotiaiset lapset

1. "Muuttolintulapsi", Päivi Franzon, Sari Airola; Lasten keskus, Helsinki 2007

Lyhyt pitoisuus: Anna on muuttanut uuteen kaupunkiin. Hän on yksinäinen, koska ei pääse mukaan puhaan lasten leikkihin. Karkkipapereista rakentamillaan siivilla hän lähtee seuraamaan muuttolintuja ja löytääkin pilvissa kelkuvalta saarelta leikkikavereita. Anna kuitenkin ymmärtää, että mikään paikka ei voi tuntua kodilta ennen kuin ystävä löytyy oalta pihalta.

Kirja on isoformaatinen ja hienosti kuvitettu. Se kirjoitettu helposti, mutta selvästi ja kaunisti, ummärtävästi 3-5-vuotias lapselle.

2. "Milloin vauva tulee?" John Birmingham, Helen Oxenbury; suomennos: Annu Nykänen, Nelostuote Oy/tactic Publishing, Pori. Painettu Kiinassa 2014

Lyhyt pitoisuus: Perheeseen on tulossa vauva. Tuleralla isoveljellä on paljon mietittävä ja kyseltävää uudesta perheenjäsenestä.

Kirja on helposti ja selvityisesti kuvitettu. Kieli on helppo ja ymmärtävä. Kirjoitettu ioilla kirjelmäillä, siis lapsi voi opiskella lukea itse. Se on interaktiivinen, kirjassa on dialoogi-muoto, siis lapsi voi ihmitella hänen oma elämäntilanne kun hän lukee sen. Auttaa lapsille ymmrtää ja vanheimille selvittää lapselle, miten ja mirsi perheen tulee pieni sisko tai veli.

3. "Urhea pikku Mörkyli", Inlia Donaldson, Axel Scheffler. Suomennos: Hanne Huovi, MacMillian Children books, Lontoo.

Lyhyt pitoisuus: Mörkyli on sanonut, ettei yksikään mörkyli enää ikinä astu suureen synkkään metsään. Eräänä tuulisena yönä Mörkylin pentu ei kuitenkaan usko isänsä varoituksia vaan seuraa jälkiä lumessa. Ei kai Hirmuista Hiirtä sentään oikeasti ole olemassa.

Kirja on hyvin, hauskasti kuvitettu ja siellä ovat hienot hahmot, joista lapset rakastaisivt. Kieli on helppo, lapsi voi hyvin ja nopeasti ymmärtää siitä. On hyvä mielenkiintoinen tarina, joka sopii 3-5 ikäryhmälle.

6-vuotiaiset lapset

1. "Kaikkien aikojen avaruus kirja", Mauri Kunnas; Otavan kirjapaino Oy, Keuruu 2015.

Lyhyt pitoisuus: Kirjan tapahtumat sijoittavat pitkälle tulevaisuuteen 3000-luvulle, jolloin avaruusmatkailu on jokapäivästä jä Maan asukkaat asuvat jatyöskennelevät asteroidella, Marsissa, kuuissaja kaukaismillakin tähdillä.

 Kirja sysältyy paljon mielenkiintoisiä ja karismaatiseja hahmoja, on hienosti kuvitettu. Kirjassakin voi löytää Aurinkosysteemin kartta ja horoskooppimerkit. Sielläkin on paljon perustiedot avaruusta. Se ihan hyvin sopii eskarille ja on mielenkiintoinen jopa aikuisille.

2. "Kuningas Artturin ritarit", Mauri Kunnas, Otavan Kirjapainon Oy.

Lyhyt pitoisuus: Kuningas Arthurin ja pyöreän pöyolan ritaveittin tarinoita on kerrottu vuosi-satojen ajan. Tarinat lienevät aluu perin muinaisten kelttien kertomuksia.

Kirja on kuvitettu samana hassuna tyylina, kuin "...avaruus-kirja". Se kertoo tarkeasta historisesta jutusta niin, että eskarille se on ymmärtävä ja hauska. Todellisen ihmisen hahmon sijasta, siellä ovat eläiset-hahmot, jokia tekevat tämä tarina satunäköisesti. Hyvin sopii eskarille ja tutustu lapsia histoorisessa.

3. "Veera Virtanen ja esikoulu", Anneli RAnto, Bookwell Oy, Porvoo 2013.

Lyhyt pitoisuus: Virtasen perheen esikoisen, Veeran, on aika lähteä esikouluun. Veera uskoo pärjäävänsä eskarissa mainiosti, osaahan hän jo valmiiksi monta tärkeää asiaa. Mutta kuinka ollakaan, heti ehussa tehtävässä Veerolle sattuu kömmähdys ja porukan rääväsuu attaa hänet silmätikukseen.

 Kirja on mielenkiintoinen ja hyvin kuvitettu. Se auttaa 6-vuotiaiselle eskarille valmistua eskariin elämälle ja kertoo hyödyllisistä jutusta heille.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti